Mire jó pontosan a nyúl széna? Bemutatjuk cikkünkben:

Miért kell nyúl széna? 

A nyúl széna, ha hiszitek, ha nem, tökéletes rostforrás, épp ezért a nyuszik étrendjének szerves részét is kell, hogy képezzék. Ahhoz ugyanis, hogy kisállatunk egészséges legyen, nagy mennyiségű szénára és szalmára is szüksége van, hiszen ezen növények segítenek fenntartania számára az emésztésének megfelelő működését.

A nyúl széna legfontosabb funkciói

A nyúl széna az, mely biztosítja nyuszinak az egészséges baktériumok megfelelő egyensúlyát a vakbélben, valamint segít megakadályozni a komoly bélfertőzéseket, növeli a széklet víztartalmát, megelőzi a székrekedést, melyet a belekben felhalmozódott szőr szokott okozni, valamint a gyomor-bél működésének leállása ellen is nagyon hatékony.

A minőségi nyúl széna fontossága

Nagyon fontos, hogy nyúl széna kiválasztásánál mindig a minőségre törekedjünk, melyet könnyedén meg tudunk állapítani. A jó. minőségű széna ugyanis zöld, száraz, édes, jó ropogós, és már általánosan is azt tudjuk róla mondani, hogy jól néz ki, még nyúlszem nélkül is. Ez az a széna, aminek az illata hasonlít a dohányéhoz, így ne szégyelljük, ha az állatkereskedésben szagolgatni kezdjük a szénát: csak nyuszinknak akarjuk ilyenkor a legjobbat! 

A nyúl széna fogyasztásának motiválása

A nyúl széna fogyasztására fontos nyuszinkat motiválni, hiszen égészségét szolgálja, ha minél többet eszik meg belőle. Ezt úgy tehetjük meg a legkönnyebben, hogy közvetlenül a padlóra tesszük a szénát, távol az alomtálcától, így ugyanis a nyuszi látóterébe kerül könnyedén, így kényelmesen el tudja fogyasztani a földről úgy, mintha a vadonban tenné ugyanezt.